Ahakss....macam bagus jew..nak share2 resepi plaks...
takpe laahh sharing is caring
try la yer kot2 sedap..
KUAH MERAH LAKSA TRG a.k.a kuah masak
bahan2:
4 ekor isi ikan yg direbus/ di panggang
Santan 2 cawan
lada giling a.k.a lada boh 5 sudu besar
rempah gulai 2 sudu besar
kerisik 2 sudu besar
halia 1 hiris
kunyit 1 hiris
lengkuas 2 hiris
bawang kisar(sb shida kisar bwg siap2 simpan peti) 2 sudu besar
asam keping 2 keping
manisan a.ka. gula melaka
belacan kaw 1 inci
cara2:
1. Tumiskan lada lumat dulu dgn myk sehingga garing(api slow)..
2. Masukkan bahan yg di giling(halia,kunyit,lengkuas,bwng,)
masuk skali rempah gulai dan kerisik...
sambung tumis sekejap lg
3. Bila bhn tumis td naik bau, masukkan isi ikan, santan (sedikit air jika nampak pekat sgt)
4. Masukkan asam keping, manisan a.k.a gula melaka sket, belacan
5. Guna kan api slow biar ia mendidih jd pekat...
6. Tutup api bila naik myk nyer....
(kalau warna tak merah dan x naik myk cantik, tambah step 7)
7. Tumis lada lumat & sedikit bwng dlm myk dan periuk asing..
bila dah garing masukkan dlm periuk kuah laksa td..
kacau2 di atas api perlahan...
nanti kolornya akan merah cantik..
maka inilah dia kuah laksa kita
Ini contoh ulam paling simple,kubis putih & daun kesum dihiris halus |
sediakan sedikit ulaman daripada daun2 spt kesum,bunga kantan, taugeh, kubis,daun kemangin,timun
di hiris halus dan di gaul
sekian itu saje
Selamat Mencuba!!!
Pss: sebarang kekurangan pindaan dr pihak sendiri di alu-alukan..hihhiiii